Kraje hlásí rekordní zájem o fotovoltaiku

3.2.2022, 18:16

Zájem o solární energetiku roste, v libereckém a ústeckém kraji meziročně o více než sto procent. Situaci na trhu mapovala Česká televize, a to s využitím dat Solární asociace.

V reportáži o zvýšené poptávce po střešních elektrárnách, a to nejen ze strany domácností, ale i třeba krajských institucí, komentoval situaci i Jan Krčmář, výkonný ředitel naší asociace. Za současné dlouhé čekací lhůty na instalaci nových malých střešních elektráren může podle něj jednoznačně nedostatek odborných firem na trhu. Přestože Solární asociace zaznamenala vznik nových společností, které se dodávkou fotovoltaických řešení zabývají, dlouhodobě to předpokládanému rychlému růstu sektoru stačit nebude. Podle Krčmáře je třeba mít i dlouhodobé koncepční plány: podpořit vznik příslušných vzdělávacích programů na středních školách elektroenergetického zaměření a nalákat mladé lidi do oboru.

Celou reportáž s živým vstupem Jana Krčmáře můžete shlédnout v této relaci od času 1:47:30. Členové Solární asociace mohli reportáž i její přepis nalézt přímo v každodenním monitoringu médií 1. února.