Předsedkyně ERÚ byla obviněna kvůli nezákonnému jmenování Vesecké

19.8.2015, 11:05

Protikorupční policie obvinila předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli jmenování někdejší Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně ERÚ.

Podle vyšetřovatelů Vitásková svým rozhodnutím porušila energetický zákon, neboť Vesecká „nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci”. Na tuto skutečnost CZEPHO spolu s dalšími asociacemi opakovaně upozorňovala a obrátila v souvislosti s možným porušením nezávislosti regulačního úřadu také se stížností na Evropskou komisi.

Do nově vytvořené funkce Vitásková jmenovala Veseckou 4. listopadu 2014. Policisté vyčíslili škodu vzniklou vyplácením mzdy a povinnými odvody na 1 056 033 korun. Vitásková je stíhána na svobodě a podle svého vyjádření hodlá podat proti obvinění stížnost.

Současně požádala, aby ji byl přidělen na státní náklady obhájce ex offo. „Paní předsedkyně vychází z názoru, že kdykoliv otevře dveře, tak se za nimi objeví policista s nějakým trestním stíháním a že nemůže celý svůj plat dávat právníkům, tak nechť to platí stát,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.