Nová vláda chce sto tisíc nových FVE do roku 2025. Je to reálné?

14.1.2022, 09:08

Vláda Petra Fialy získala tři měsíce po parlamentních volbách důvěru Poslanecké sněmovny. Po jaké cestě by měly vést její kroky, to upřesňuje zásadní strategický dokument každého nastupujícího kabinetu, programové prohlášení. Jednou z jeho nejdůležitějších kapitol se dnes jeví energetická politika.

„Doufám, že se nám podaří splnit maximální počet bodů v programovém prohlášení," prohlásil po rekordně dlouhé rozpravě, která hlasování předcházela, první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V některých oblastech to bude ale opravdu těžké, a energetika je právě jednou z nich.

Pozitivní je, že nová vláda nevidí v Green Dealu hrozbu, ale příležitost, jak investicemi do udržitelného rozvoje, čistých a obnovitelných zdrojů a cirkulární ekonomiky výrazně modernizovat českou ekonomiku, zvýšit kvalitu života a zlepšit životní prostředí. V kapitole věnované průmyslu a obchodu zmiňuje i konkrétní cíl v solární energetice: „Přispějeme k rehabilitaci fotovoltaiky, protože ji považujeme v našich geografických podmínkách za klíčový obnovitelný zdroj. Přispějeme ke zřízení nových fotovoltaických zařízení na minimálně sto tisících střech do roku 2025.“

S ohledem na aktuální data o solárních elektrárnách zprovozněných v roce 2021 (šlo o cca 9 500 nových zdrojů s celkovým výkonem 62 MWp) se jeví průměrný roční přírůstek 25 000 nových FVE (a to počínaje letoškem) jako velmi ambiciózní plán možná až za hranicí možností. Problémem totiž není nedostatečná motivace českých domácností pořídit si vlastní ekologický zdroj elektřiny, ale nedostatek instalačních firem schopných v dohledných termínech uspokojit současnou obrovskou poptávku spolu s rostoucími cenami, které se nevyhnuly ani solárním komponentům.

Účty české klimaticko-energetické politiky se ale budou nakonec skládat v jiných jednotkách než počtu nových elektráren, a to sice ve výkonovém a výrobním podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě elektřiny. Ke skutečnému posunu v energetickém mixu vyžadovaném Green Dealem tak malé střešní elektrárny stačit nebudou. Stěžejní roli budou hrát nové velké solární a větrné elektrárny v kombinaci s akumulací energie.

 

Obrázek: jcomp - www.freepik.com