Fotovoltaika je pro ekologickou obnovu klíčová, potvrzují dvě iniciativy

3.12.2021, 15:45

Mezi hlavní cíle, na které by se Česko mělo v rámci efektivní dekarbonizace zaměřit, patří energetická účinnost ve stavebnictví, dekarbonizace dálkového vytápění, elektrifikace vozového paku, urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie a zvýšení flexibility sítě.

Těchto doporučení by se mělo Česko držet na své cestě k transformaci energetiky, a to i v plánech, strategiích a dokumentech, které jsou primárně zaměřeny na ekonomické zotavení po pandemii covid-19.

Investice potřebné pro přechod na čistou ekonomiku jsou mnohem větší, než kolik peněz nabídnou evropské fondy. Výzkum odborníků z konzultační společnosti pro udržitelné financování Climate & Company, ČVUT v Praze, Agora Energiewende a Eclareon Consulting v Praze se proto zaměřil na to, jak nejvhodněji alokovat evropské, vnitrostátní i soukromé investice, aby bylo možné dosáhnout stanovených cílů pro rok 2030. Závěry výzkumu byly představeny 23. listopadu na prezentaci, na které vystoupil i Jan Krčmář ze Solární asociace. Blíže o výsledcích studie referuje ekolist.cz.

O den později své priority pro novou vládu představila iniciativa Změna k lepšímu, u jejíhož zrodu stála Solární asociace. I zde je klíčovou aktivitou další podpora výstavby solárních elektráren. Na online-prezentaci je představili Jan Krčmář a ředitel společnosti Cyrkl Cyril Klepek. Záznam prezentace je k dispozici na Spotify.