Britské jaderné dotace napadlo Rakousko u Soudního dvora EU

9.7.2015, 11:52

V pondělí podala rakouská vláda žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie proti schválení dotací pro jadernou elektrárnu Hinkley Point C, kterou má stavět francouzská společnost EDF ve Velké Británii. Rakousko žalobu opírá především o skutečnost, že jaderná energetika nepatří mezi nové, moderní technologie, které by měly mít právo na veřejnou podporu. Na atomové elektrárny se také nevztahují Pokyny pro státní podporu v oblasti životního prostředí a energetiky.

„Státem garantovaná výkupní cena po dobu 35let, státní záruka za úvěry ve výši až 17 miliard liber a odškodnění v případě předčasného ukončení projektu jsou dle našeho názoru v rozporu s požadavky na schválení státní podpory", zdůraznil ve svém dnešním prohlášení rakouský spolkový kancléř Werner Faymann.

Současně rakouský spolkový kancléř upozornil, že je jaderná energetika dražší řešení, než obnovitelné zdroje: „Ve srovnání s větrnou, vodní a solární energií jde o ekonomicky a ekologicky nekonkurenceschopný zdroj,“ uvedl Faymann.

Ekonomickou nevýhodnost výstavby nových jaderných reaktorů potvrdil také profesor Steven Thomas z University of Greenwich, který před nedávnem vystoupil v Praze na semináři Souvislosti jaderné energetiky. Zde právě na adresu rozestavěné jaderné elektrárny Hinkley Point C uvedl, že „Bude to zcela nejdražší elektřina v Británii.“ Současně připomněl, že britská vláda na samotném začátku tohoto projektu slibovala tržně konkurenceschopnou jadernou elektřinu za 31-44 liber/MWh. Dnes je realitou smlouva mezi vládou Velké Británie a dodavatelem jaderné elektrárny, společností EdF, která provozovateli garantuje výkupní ceny formou Contract for Difference ve výši 92,5 liber/MWh.

Problematická ekonomika britského jaderného projektu by měla varovat také českou vládu. Plán na výstavbu dalších jaderných reaktorů v Dukovanech nebo Temelíně se právě kvůli ekonomice nemusí realizovat vůbec nebo (v případě, že se reaktory opravdu postaví), budou muset spotřebitele elektřiny zaplatit za jadernou elektřinu desítky miliard korun ročně.