Slavný závod na Pikes Peak ovládl elektromobil

9.7.2015, 11:46

Vítězem 93. ročníku slavného závodu automobilů do vrchu na Pikes Peak u amerického Denveru se stal lotyšský elektromobil Drive eO PP03 pilotovaný novozélandským jezdcem Rhysem Millenem, který za sebou nechal celé startovní pole vozů se spalovacími motory.

Dvacetikilometrový výjezd po silnici kroutící se do nadmořské výšky 4300 metrů zvládl v čase jen něco málo přes devět minut a dosáhl průměrné rychlosti 127 km/h.  Traťový rekord 8:13 min Sébastiena Loeba z roku 2013 dosažený s vozem Peugeot s šestiválcovým turbomotorem o objemu 3,2 litru a výkonem skoro 900 koní sice nedosáhl, ale nechybělo mnoho. „Mohl jsem být o třicet sekund rychlejší, před polovinou závodu mi najednou poklesl výkon na padesát procent. Při prošlapávání cestiček ale musíte snést i malé prohry. Mohl to být čas 8:38 minuty,“ řekl v cíli Millen.

I tak vzbudil vítězný elektromobil mezi motoristickými fanoušky velké pozdvižení a výsledek závodu v Pikes Peak je pokládán za historický průlom. Baterie elektromobilu o výkonu 50 kWh pohánějí na každé ose hned tři motory a šestice pohonných jednotek dává dohromady celkový výkon 1368 koní.

Lotyšská společnost Drive eO již řed několika lety postavila ryzí elektromobil také pro slavnou Rallye Dakar. A tuto soutěž v roce 2012 s vozem OSCar eO skutečně dokončila, stejně jako Silk Way Rallye na území Ruska. O rok později pak její terénní vůz poháněný čistě elektrickou energií zvládl i soutěž Africa Eco Race, jejíž trasa vede ve stopách původního Dakaru.