Největší FVE s výkonem 579 MW byla spuštěna v Kalifornii

30.6.2015, 13:01

Největší solární elektrárna na světě byla pod názvem Solar Star spuštěna v Kalifornii. Svým instalovaným výkonem 579 MW předstihla další dvě elektrárny v pomyslném žebříčku, které mají výkon o 29 MW nižší.

Solar Star se původně jmenovala Antelope Valley Solar Project a jednalo o dva projekty v Kernu a Los Angeles, které se nyní spojily Celá instalace se rozprostírá na ploše 1300 hektarů. Zhruba 1,7 milionu solárních panelů bude dodávat elektřinu odpovídající spotřebě zhruba 255 tisíc domácností.

Stavba FVE začala v lednu 2013. Původně měl být projekt zprovozněn až koncem roku 2015, nakonec k tomu došlo o půl roku dříve. Za dva a půl roku vytvořila stavba na 650 pracovních míst. Dalších 40 lidí se o elektrárnu bude starat během jejího provozu, uvádí firma SunPower, dodavatel panelů.

Novou elektrárnu vlastní BHE Solar - společnost vlastněná firmou Berkshire Hathaway Energy, která je součástí konglomerátu investora a multimiliardáře Warrena Buffeta. Podle BHE elektrárna ročně ušetří 570 tisíc tun emisí oxidu uhličitého, což odpovídá odstranění asi dvou milionu aut z provozu po dobu dvaceti let.