Slovenští poslanci se kvůli krácení podpory FVE obrátili na Ústavní soud

29.6.2015, 12:51

Skupina 40 poslanců slovenského parlamentu se obrátila na Ústavní soud se stížností na nesoulad části zákona o podpoře OZE s ústavou a Evropskou dohodou o ochraně lidských práv. Poslanci chtějí, aby soud prověřil ustanovení, které zavádí sankci ztráty roční podpory a další sankce při nenahlášení stanovených údajů.

Poslanci vedení Alojzem Přidalem žádají, aby soud vydal v této záležitosti předběžné opatření, který by uvedené ustanovení pozastavil, až do svého definitivního rozhodnutí. Sankce má totiž podle Přidala pro dotčené subjekty katastrofální důsledky. „Drtivá většina výrobců elektřiny financovala výstavbu svých elektráren pomocí bankovních úvěrů. Při odebrání podpory nebudou tyto úvěry schopni splácet a nebudou mít prostředky na vlastní provoz elektráren,“ uvedl poslanec.

Právní zástupci poslanců argumentují tím, že zmiňované ustanovení je neústavním zásahem do vlastnictví, kterým je zákonem garantovaná podpora na dobu 15 let. Upozorňují také na to, že dotčení výrobci nemají možnost se proti rozhodnutí právními prostředky bránit a dopad ustanovení je nepřiměřený cílům, které má sledovat.

Podrobnější informace najdete ZDE.