Reportáž z letošního Intersolaru Europe

2.11.2021, 09:41

Jeden z největších světových veletrhů zaměřených na solární energetiku, Intersolar Europe, proběhl po loňské vynucené odmlce ve dnech 6. - 8. října v německém Mnichově. Akce se zúčastnil i zástupce naší partnerské společnosti SUNFIN, který připravil přehled zajímavých technologických novinek, na něž na rozsáhlé výstavní ploše narazil.

Autor: René Málek, jednatel SUNFIN PRAHA s.r.o.

Restart veletrhu solární energetiky Intersolar v Mnichově se letos po 2 letech nadmíru povedl. Navzdory striktním opatřením v důsledku pandemie a nižšímu počtu vystavovatelů byl veletrh plný návštěvníků, plný inovací a velkých očekávání.

Pět pavilonů se již první den zaplnilo návštěvníky z Německa i ze zahraničí. Plné stánky a rostoucí zájem o fotovoltaiku je slibným znamením do budoucna.

Obnovitelné zdroje a solární energie budou hrát velkou roli při budování nového energetického světa. Podle expertů je budoucnost solární energetiky spojena s výrobou „zeleného vodíku“. Toto téma dnes silně rezonovalo nejen na konferenci, ale vůbec poprvé se na Intersolaru projevilo i malou výstavou. Protože je odvětví „zeleného vodíku“ stále na začátku, je třeba nejprve vyřešit řetězce tvorby hodnot.

Jako každý rok lze na Intersolaru najít přehlídku produktových novinek a rovněž souboj předních čínských výrobců panelů, kteří se chlubí nejvýkonnějším panelem na trhu. Letošním šampionem je společnost Trina Solar, která na veletrhu představuje panel o rekordním výkonu 710 Wp, rozměru 2384 x 1303 x 35 mm o hmotnosti 35 kg. Společnosti JA Solar a Risen ve svých stáncích představily 700 Wp panely. Účinnost článků pak 22,9 %.

Drtivá většina výrobců začíná ve velké míře přecházet z P-Typu na N-Typ solárních článků na bázi topologie PERC. Důvodem je vyšší účinnost N-typu solárních článků a také nižší degradace způsobené jevem PID.

Další předností N-typu solárních článků je velmi vysoká „bifaciálnost“, která činí až 80 %. Jedná se o schopnost vyrábět elektřinu z obou stran článků, což tuto technologii favorizuje pro speciální aplikace jako je vertikální agrovoltaika či bifaciální (oboustranné) ploty.

Společnost GOLDBECK SOLAR, přední poskytoval fotovoltaických systémů, získala ocenění na veletrhu Intersolar 2021 za inovativní modulární konstrukční systém MarcS určený pro agrovoltaiku. Díky inovativní modulárnímu systému, který nese značku MarcS (Modular Arc System), lze fotovoltaický systém instalovat ve formě solárních oblouků. Vzniká tak fotovoltaické řešení, která je k dispozici nejen pro výrobu solární energie, ale prostor pod nosnou konstrukci zůstává využitelný i pro zemědělské účely (tzv. Agrovoltaika).

Společnost LONGi Solar („LONGi“), přední světový výrobce panelů, získala ocenění veletrhu Intersolar 2021 v kategorii „Fotovoltaika“ za nový modul řady Hi-MO 5 (182 mm) s vysokou účinností. Modul Hi-MO 5 využívá vysoce výkonnou technologii bifaciálních článků typu PERC. Spodní část článků zahrnuje pasivační vrstvu, která umožňuje zachycení elektronů do vodivostního pásu (jinak by se přeměnily na teplo a nevyužily k výrobě elektřiny). Toto řešení vede k vyšší účinnosti přeměny slunečního světla na elektřinu.

Modul je určen pro velké solární elektrárny po celém světě. Články jsou vyráběny z křemíkových destiček ve formátu M10, který se stává novým standardem v branži. Díky hustě rozmístěným článkům a použitým technologiím dosahuje modul účinnosti 21,3 %. Fotovoltaické články jsou navíc dopovány heliem a mají integrované segmentové pájecí spoje založené na technologii Longi Smart Soldering.

Také se přestavilo mnoho výrobců, kteří se přizpůsobují designu budov a zohledňují soulad fotovoltaiky s architekturou. Zde se můžeme inspirovat u společnosti paXos, Zimmermann, Schweizer, Solarplexus a další níže: