Bioprodukty a zelená elektřina. Exkurze na Farmu Pěnčín s Tomášem Klusem

21.9.2021, 08:25

Na severočeské Farmě Pěnčín nedaleko Jablonce nad Nisou chovají krávy, ovce, kozy, drůbež a vyrábějí široký sortiment mléčných výrobků. To ale není všechno. Střechy zemědělských objektů jsou pokryty solárními panely, které zajišťují elektřinu pro provoz farmy a dodávají proud i do sítě.

Farma je jedním z míst, které veřejnost může navštívit během právě probíhajících Dnů otevřených dveří sluenčních elektráren. Zpřístupněna bude 23. a 24. září (čtvtek a pátek), v prvním termínu pak v čase od 11:00 do 12:30 proběhne speciální exkurze pro členy a přátele Solární asociace. Provozem účastníky provede majitel farmy, Josef Pulíček, který se Solární asociací dlouhodobě spolupracuje a stal se i jednou z tváří naší kampaně proti snížení sazby IRR v novele zákona o podporovaných zdrojích energie.

Během exkurze si návštěvníci prohlédnou kromě zemědělských provozů i dvě fotovoltaické elektrárny o výkonu 200 kWp instalované na střechách bývalého velkokapacitního teletníku. První z nich v režimu zeleného bonusu částečně zásobuje energií farmu a sýrárnu, která se nachází v areálu, druhá pak dodává energii přímo do sítě. Na farmě bude samozřejmě možno zakoupit i spoustu zdravých dobrot.

Akce se zúčastní i písničkář a herec Tomáš Klus, který je propagátorem zdravého životního stylu, šetrného přístupu k přírodním zdrojům a principu soběstačnosti. Tomáš také podpořil Dny otevřených dveří slunečních elektráren a natočil pro nás videopozvánku: