Vyjádření Solární asociace ke schválení novely zákona o podporovaných zdrojích energie

15.9.2021, 17:40

Poslanecká sněmovna dnes přijala senátní vratku novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Podařilo se tak zmírnit likvidační hranici povolené výnosnosti pro solární elektrárny, zároveň má být od příštího roku uvalena další solární daň. Do budoucna nejsou pro fotovoltaiku slibná prohlášení ministra průmyslu, který se opakovaně nechal slyšet, že vláda přidělí solárním elektrárnám povolenou výnosnost pouze 8,4 %, všechny jiné zdroje budou mít naopak maximální hranici 10,6 %.

Solární asociace během projednávání novely opakovaně prosazovala jednotné a nediskriminační podmínky pro všechny typy podporovaných zdrojů tak, jak byla ekonomická stránka podpory nastavena od samotného počátku. Bohužel nenašla tato úprava vládní novely podporu většiny Sněmovny.

Stát tak zařadil do série devíti minulých zásahů, kterými negativně ovlivnil garantovanou návratnost investic do solárních elektráren, další dva. Kontroly údajné překompenzace podpory jsou navíc nejasně formulované a novela zákona tak nedává podnikatelům ani bankovnímu sektoru předvídatelná pravidla.

Pro budoucí využití energie ze slunce je jedinou pozitivní zprávou zařazení fotovoltaiky do aukcí.

Jan Krčmář
Předseda představenstva Solární asociace