SolarPower: Loni na světě přibylo 40 GW fotovoltaiky, lídry jsou Čína, Japonsko a USA

25.6.2015, 14:28

Asociace zaštiťující evropský solární sektor SolarPower Europe (dříve EPIA) představila na mnichovském veletrhu Intersolar Europe 9. června svou každoroční zprávu Global Market Outlook. Z ní mimo jiné vyplývá, že sluneční energetika se stává stále konkurenceschopnějším zdrojem a tento trend bude pokračovat. Lze očekávat, že pořizovací náklady fotovoltaiky do deseti let klesnou až o 75 %

Global Market Outlook mapuje trendy solárního trhu a hodnotí jeho vyhlídky do nejbližších let ve světě i v Evropě. Podle této zprávy se i nadále potvrzuje, že sluneční energie se již stala cenově efektivním zdrojem a její podíl roste na celém světě. Evropa ovšem zaznamenala zejména v důsledku nastavení legislativních a dalších pravidel na úrovni jednotlivých států zpomalení růstu a postavení lídrů si v roce upevnily Čína, Japonsko a USA. Celkově v loňském roce přibylo rekordních 40 GW fotovoltaických zdrojů.

V Evropě bylo v roce 2014 nainstalováno 7 GW, pro srovnání – o rok dříve to bylo 10,5 GW. Poprvé se do čela „evropského žebříčku“ dostala Británie s 2,4 GW, následovaly ji Německo (1,9 GW) a Francie (0,9 GW). U tří zemí – Itálie, Německa a Řecka – již solární zdroje zabezpečují více než 7 % dodávek elektřiny.

SolarPower Europe ve své zprávě nicméně odhaduje, že do roku 2019 se v Evropě instalovaná kapacita zvýší až o 80 procent.

S celou zprávou se v angličtině můžete seznámit ZDE.