Jak se vyrábí energie ze slunce? Lidé to zjistí ve zpřístupněných elektrárnách

13.9.2021, 09:41

Čtvrtý ročník Dnů otevřených dveří slunečních elektráren proběhne od 20. do 26. září 2021. Desítky malých i velkých fotovoltaických elektráren otevřou své brány veřejnosti při komentovaných skupinových i individuálních prohlídkách.

Letošní ročník nabídne rozšířenou škálu projektů. Návštěvníci se tak podívají do jedné z největších středoevropských elektráren ve Vepřku, ale i do domácností, kde slunce poskytuje energii jediné rodině. Kompletní přehled zpřístupněných objektů najdete na této stránce, v pokračování článku přinášíme výběr z pestré palety zúčastněných elektráren:

  • FVE Myštěves, 20. září od 10 do 14 hod.: Kromě běžných panelů umístěných na dřevěných konstrukcích budou k vidění i trackery, které během dne nastavují panely do nejlepší pozice vůči slunci. Na trackerech jsou navíc instalovány i koncentrátory – zrcadla, která na panel směrují ještě více slunečního záření. O údržbu zeleně pod panely se starají ekologické sekačky - stádečko roztomilých oveček.
  • Agrivoltaika v Průhonicích, 20. září od 13 do 17 hod.: Kombinace zemědělství, chovu zvířat a energetiky nabývá na popularitě. Univerzitní centrum energeticky efektivních budov při ČVUT testuje takový koncept u Průhonic. Začnou se na zarostlých mezích mezi poli objevovat i solární panely?
  • FVE Southpoint D1, 22. září od 9 do 13 hod.: Bylo by škoda, kdyby obrovské plochy, které zabírají skladovací areály nedostaly i další využití. Jeden z nich na výjezdu z Prahy nese na své střeše 62 tisíc solárních panelů. Přijeďte zjistit, kolik energie dokážou za rok vyrobit.
  • Univerzitním centrum energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB ČVUT), 20. září od 10 do 12 hod: Během prohlídky s průvodcem v unikátním výzkumném bude k vidění použití různých fotovoltaických technologií.
  • Rodinné domy: do projektu se zapojilo i několik domácností, které se rozhodly být energeticky soběstačnější. Na několika místech po celé ČR tak můžete probrat s jejich provozovateli, jaké výhody fotovoltaika přináší nebo zda je složité vyřídit dotaci na její pořízení. Navštívit můžete i off-grid objekt, tedy dům, který není vůbec připojen do distribuční sítě a veškerou energii získává ze slunce.

Všechny akce jsou samozřejmě bezplatné. Na jednotlivé exkurze je doporučeno se registrovat na stránkách https://www.solarniasociace.cz/cs/pro-verejnost/den-otevrenych-dveri-slunecnich-elektraren. Budete tak mít jistotu, že vás ve stanovený čas bude čekat zajímavá prohlídka.