Česká firma staví obří sluneční elektrárnu v chilské poušti

25.6.2015, 12:55

Plzeňská společnost Doosan Škoda Power se podílí na výstavbě obří koncentrační solární elektrárny v chilské poušti Atacama. Pro projekt španělské firmy Abengoa dodá dvě turbíny, z nichž každá bude mít výkon 110 MW. Elektrárna rozprostírající se na ploše 700 hektarů, má být současně schopná vyrobenou elektřinu až 18 hodin skladovat a tím garantovat nonstop dodávky do elektrické sítě.

Elektrárna v Chile patří mezi takzvané solární termální elektrárny využívající parní cyklus. Deset tisíc obřích zrcadel (heliostatů), každé o ploše 140 metrů čtverečních, bude odrážet sluneční paprsky na 250 metrů vysokou věž, v níž je zahříváno médium v podobě roztavené tekuté soli. Koncentrace paprsků do jednoho bodu vytváří na vrcholu věže teplotu až 600 °C. Tepelná energie potom v parogenerátoru vyrábí páru, která pohání zmíněné turbíny od plzeňské Škodovky.

Akumulátory, které jsou součástí elektrárny v Atacama, uchovají vyrobenou elektrickou energii až po dobu 18 hodin, což umožňuje plynule dodávat elektřinu do sítě i v noci, vykrývat špičky v odběru elektřiny nebo překlenout dobu sníženého slunečního svitu.

Hodnota kontraktu pro Škodovku se odhaduje na částku okolo jedné miliardy korun, subdodavateli jsou plzeňské společnosti jsou přitom desítky dalších českých firem. Hlavní dodávka obřích turbín by se měla uskutečnit letos na podzim.