Vědecký tábor FEL ČVUT: mise splněna! I díky solárnímu panelu

14.8.2021, 09:15

Od 2. do 6. srpna probíhala záchrana dětí zavalených v bývalé továrně na munici z 2. světové války. Naštěstí šlo jen o simulovanou akci v rámci letního tábora Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického.

Každoroční prázdninový camp byl určen jak studentům ČVUT, tak vybraným středoškolákům se zájmem o studium fyziky. Táborníci však v žádném případě netrávili letní dny na outdoorových přednáškách, hned od prvních hodin naopak řešili praktické úkoly, které vedly ke zdárnému dokončení táborové mise – navrhli a zprovoznili robota, sestavili kameru pro noční vidění nebo navázali bezdrátové spojení.

Na odlehlém místě na břehu Orlické přehrady tak bylo prvním logickým krokem zprovoznění zdroje elektřiny. Jednoduchým a funkčním řešením se ukázal být solární panel umístěný na jednoduchém držáku z větví, který umožňoval jeho optimální polohování během dne. Během zamračeného dne panel dobíjel velkou baterii, a v pěkném počasí se postaral i o notebooky, telefony a nezbytné pájky. Studenti se samozřejmě také naučili využívat vyrobenou elektřinu co nejefektivněji.

Jak vysvětlil pro magazín Experiment stanice ČRo Radiožurnál Pavel Hrzina, který se staral o táborovou energetiku, takový jednoduchý systém může spolehlivě fungovat třeba i na chatě či chalupě, navíc je při dnešních cenách fotovoltaiky široce dostupný. 

Reportáž na campu natočila a odvysílala i Česká televize. Více na webu https://camp.fel.cvut.cz/, fotky z průběhu na Twitteru.

zdroj fotografií: https://twitter.com/fel_camp