Protikorupční policie zasahovala na ERÚ. Zajímá ji jmenování Vesecké

27.5.2015, 13:04

Na pobočkách ERÚ od dnešního rána zasahoval protikorupční útvar policie. Podle mluvčího regulačního úřadu „shání jmenovací dekret paní místopředsedkyně Vesecké“. Na její jmenování v rozporu se zákonem, stejně jako na další pochybení současného vedení ERÚ, upozorňovala CZEPHO opakovaně.

Zásah na všech pobočkách ERÚ začal podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje v osm hodin ráno. „Zjednodušeně řečeno shání jmenovací dekret paní místopředsedkyně Vesecké,“ řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Dozorující státní zástupce Kamil Špelda k tomu uvedl: „Vyvstalo podezření ze spáchání trestného činu. Je třeba opatřit podklady, aby mohl být učiněn závěr, zda byly naplněny zákonné znaky trestného činu či nikoliv.“

Na skutečnost, že Renata Vesecká byla do své funkce jmenována předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou v rozporu se zákonem, protože nesplňuje kvalifikační požadavky, upozornila CZEPHO nedávno ve svém infolistu shrnujícím četná nepravdivá tvrzení a protiprávní kroky ERÚ.

Společný infolist CZEPHO a AliES najdete ZDE.

Mluvčí ERÚ Chvojka označil policejní zásah za „porušení nezávislosti úřadu“, proti kterému se úřad hodlá bránit „všemi prostředky“.

Vitásková jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Veseckou, ačkoliv nesplňovala požadavek sedmileté praxe v energetice, do místopředsednické funkce v listopadu 2014. Sama předsedkyně ERÚ čelí před soudem obvinění za údajné pochybení při vydání dvou licencí na solární elektrárny. Podle obžaloby způsobila státu škodu ve výši dvou miliard korun.