Vyjádření Solární asociace k tématu „Restart obnovitelných zdrojů v Česku”

26.2.2021, 15:15

Poslanecká sněmovna v současné době projednává novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Druhé čtení novely by mělo proběhnout během března. Změna zákona má přinést nastavení aukcí pro nové projekty obnovitelných zdrojů, z podpory jsou však vyloučeny solární elektrárny.

Novela také zasahuje do podpory v minulosti realizovaných výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. To jsou dva klíčové body, které se debatovaly na webináři Svazu moderní energetiky za účasti náměstka ministra průmyslu pro energetiku Reného Neděly.

Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace, k budoucnosti fotovoltaiky v Česku na webináři uvedl: „Stát v příštích letech počítá s výstavbou nových solárních elektráren o výkonu několik gigawatt, především prostřednictvím Modernizačního fondu. Všechna úsilí nicméně nakonec mohou být bez významu, pokud stejný stát zničí tisíce podnikatelů s fotovoltaikou skrze kontroly překompenzace. Další vývoj čisté energetiky v Česku by měl být z velké části postaven právě na solární energii. Rozdílným nastavením IRR ale stát dává najevo, že fotovoltaiku nadále diskriminuje a dívá se na ni stále s nedůvěrou. Za takových podmínek se nikomu nebude chtít své peníze do nových zdrojů vkládat, bankám se nebude chtít půjčovat finance a signál zahraničním investorům o stabilitě Česka jako destinace pro investice bude negativní."

Webinář můžete shlédnout ze záznamu zde: Otevře novelizace prostor k rozvoji obnovitelných zdrojů? | ČeskéNoviny.cz (ceskenoviny.cz).