Tesla bude dodávat baterie pro fotovoltaiku

7.5.2015, 13:05

Automobilka Tesla Motors, která se zaměřuje na výrobu elektromobilů, začne podle svého šéfa Elona Muska nabízet bateriové systémy pro domácnosti a firmy. Akumulátory mají sloužit mimo jiné k uskladnění energie ze slunečních elektráren a jako záloha pro případ výpadků elektrické energie.

Zařízení má umožnit domácnostem a firmám se případně zcela odpojit od elektrické rozvodné sítě nebo dostat elektrickou energii do vzdálených oblastí, kde žádné vedení ani není. Podle Muska bude tento záměr znamenat zvrat, který může pomoci změnit celou světovou energetickou infrastrukturu. „Tesla Energy je rozhodující krokem v této misi, která umožní nulové emise při výrobě energie,“ řekl Musk.

První bateriové jednotky budou na trhu již letos v létě a budou se nabízet pod názvem Powerwall. Tesla chce jednotku s kapacitou sedmi kilowatthodin prodávat za 3000 dolarů (73 tisíc korun) a desetikilowatthodinovou verzi o 500 dolarů dráž. Podle analytiků půjde o stejné lithium-iontové baterie, které Tesla používá ve svých elektromobilech.

Tématu a možným dopadům záměru Tesly byl rovněž věnován rozhovor s expertem a podnikatelem Patrickem Zandlem na internetové televizi DVTV.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE.