Slunce může pomoci ušetřit až 60 % nákladů na elektřinu

30.4.2015, 13:15

Vedoucí pracovní skupiny CZEPHO pro malé zdroje Ing. Petr Správka poskytl Českému rozhlasu – stanici Radiožurnál rozhovor, v němž popsal výhody střešních slunečních elektráren a upozornil na překážky, na které zájemci o energetickou soběstačnost dosud narážejí.

V rozhovoru, který byl odvysílán 30. dubna, zaznělo, že domácí FVE a další systémy využívající sluneční energii mohou domácnosti ušetřit až 60 procent roční spotřeby elektřiny.

Systémy zásobující provozovatele elektřinou a současně zajišťující například ohřev vody, jsou přitom podle Správky výhodné například i pro činžovní domy, kde lze očekávat do budoucna trend nárůstu poptávky po těchto řešeních.

Většímu využití dosud bránila především špatná legislativa vytvářející zbytečné bariéry pro připojování domácích FVE. A v neposlední řadě je brzdou také nesmyslné zpoplatnění elektřiny vyrobené pro vlastní spotřebu, upozorňuje Správka s tím, že určité zlepšení by mohla přinést parlamentem projednávaná novela energetického zákona a zákona o POZE.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE (od 15. minuty záznamu).