Střechy ve Francii zezelenají a pokryjí je solární panely

15.4.2015, 12:12

Podle zákona, který tento měsíc prošel francouzským parlamentem, budou muset nové budovy v komerčních zónách mít alespoň částečně pokryty své střechy rostlinami nebo solárními panely.

„Tento návrh zákona je velmi pozitivní krok vpřed a konkrétní páka pro podporu ekologičtějšího a lepšího prostředí ve městech,“ řekl James Watson, generální ředitel Evropské fotovoltaické průmyslové asociace (EPIA). „Existuje tolik nevyužitých střech v našich městech a fotovoltaika je perfektní řešení.“ Watson dodal, že střechy, velké nebo malé, představují 70 procent instalované solární kapacity ve Francii.

Francouzští environmentální aktivisté původně požadovali, aby se nová pravidla vztahovala na všechny nové budovy, ale vláda nakonec jejich platnost omezila pouze na komerční budovy. I s tímto omezením představuje zákon ve Francii významný pokrok, země totiž zatím v počtu slunečních elektráren zaostává za dalšími evropskými státy, jako jsou třeba Německo, Itálie či Španělsko.

Pravidlo přinese užitek i majitelům objektů zejména v létě, kdy zelené střechy pomáhají udržovat nižší teploty a fotovoltaické články pokryjí spotřebu klimatizací.