Solární elektrárny jsou otevřeny veřejnosti. Zbývají poslední dva dny

24.9.2020, 22:06

O víkendu vyvrcholí Evropský týden udržitelného rozvoje. V pátek a sobotu mají zájemci poslední možnost podívat se, jak probíhá čistá výroba elektřiny ze slunce.

Dny otevřených dveří slunečních elektráren pořádané Solární asociací letos probíhají na více než dvaceti místech po celé ČR. Převážnou část z nich už měli zájemci příležitost navštívit, z několika míst jsme na našich stránkách přinesli i fotoreporty: v jedné z prvních dokončených větších elektráren v Úštěku se návštěvníci dozvěděli, jaké bylo vstupovat do neprobádaných vod tehdy celkem neznámé technologie. Skladovací areál Southpoint D1 je skvělým příkladem toho, jak je možné smysluplně využít obrovské plochy na střechách průmyslových budov. A čerstvě vybudovaná střešní elektrárna s bateriovým úložištěm, kterou si zájemci prohlédli Autokomplexu Menčík v Benátkách nad Jizerou, zase ilustruje, jakých úspor mohou podnikatelé dosáhnout chytrou kombinací výroby a akumulace elektřiny s elektromobilitou.

Do soboty bude možno navštívit některé z dalších výroben, např. Farmu Pěnčín nebo FVE v Bušanovicích, Myštěvsi či Horní Moštěnici. Přehled všech zúčastněných projektů a otevírací doby naleznete zde.