Dny otevřených dveří slunečních elektráren

14.9.2020, 09:55

Od 20. září budou moci lidé na dvaceti místech po celé České republice zjistit nejen, jak se vyrábí elektřina ze slunce, ale také jak je možné ji uchovávat a chytře využívat. Dny otevřených dveří slunečních elektráren pořádá Solární asociace pod záštitou Ministerstva životního prostředí již popáté.

Akce je součástí Evropského týdne udržitelného rozvoje, který má za cíl šířit principy udržitelné ekonomiky a propagovat projekty, které přispívají k šetrnému využití přírodních zdrojů. Během tohoto týdne probíhají po celé Evropě tisíce akcí: výstavy, konference, besedy nebo workshopy zaměřené na obnovitelné zdroje.

Jedním z cílů dne otevřených dveří slunečních elektráren je představit širokou škálu možností, jak přeměnit sluneční svit v elektřinu. K vidění totiž bude třeba jedna z největších středoevropských elektráren o výkonu 35 MW ve Vepřku, ale i skromnější projekty, které poskytují energii obyvatelům rodinných domů, na kterých jsou instalovány. Obrovský potenciál velkých ploch na střechách obchodních center či průmyslových hal odhalí účastníci exkurzí FVE Southpoint D1 či Autkomplexu Menčík v Benátkách nad Jizerou. 

V neobvyklých elektrárnách v Myštěvsi a Řehotech v Královehradeckém kraji zase návštěvníci zjistí, jak účinné jsou panely, které se za slunečními paprsky otáčejí na tzv. trackerech, a přitom díky instalaci ve výšce umožňují i běžné využití půdy pod nimi. Technologičtí nadšenci by si ani neměli nechat ujít jedinečnou šanci podívat se na fotovoltaické a bateriové laboratoře Univerzitního centra energeticky efektivních budov v Buštěhradu.

Elektřinu ze slunce je dnes již obvyklé uchovávat v akumulátorech a bateriové systémy jsou součástí několika zúčastněných elektráren. Z řady však vystupuje jedno z prvních velkokapacitních úložišť umístěné v Prakšicích na Uherskohradišťsku, které bude rovněž zpřístupněno.

Pozor: některá z míst budou zpřístupněna jen v konkrétním termínu, proto je třeba si prohlídky naplánovat dopředu. Informace o všech zúčastněných projektech jsou přehledně uvedeny na tomto odkazu.