Akumulace dostane zelenou možná už tento měsíc

4.9.2020, 09:04

Po parlamentních prázdninách se začnou v září v Poslanecké sněmovně projednávat dvě významné novely, které ovlivní sektor výroby energie z obnovitelných zdrojů. Významný posun kupředu možná zaznamená odvětví akumulace elektřiny.

Zatímco novela zákona o podporovaných zdrojích energie zřejmě fotovoltaice nepřinese mnoho dobrého, rozkvět by mohl nečekaně nastat v odvětví uchovávání energie. Velké samostatné bateriové systémy, které už v Česku mimochodem na několika místech stojí, totiž zatím nemohou fungovat plnohodnotně. Jejich velký potenciál se skrývá ve službách výkonové rovnováhy, kdy pomáhají vykrývat rozdíly mezi výrobou a spotřebou elektřiny i v poskytování ostatních podpůrných služeb spočívajících v eliminaci výkyvu napětí v síti. Plnit tyto funkce jim ovšem znemožňuje energetický zákon.

Pokud Sněmovnou projde pozměňovací návrh k novele tohoto zákona z pera poslance Mariana Jurečky (KDU-ČSL), mohly by bateriové systémy získávat samostatnou licenci k podnikání v energetice, a začít tak generovat svým majitelům příjmy za stabilizaci rozvodné sítě. Šlo by o celkem nečekaný posun oproti původním představám Ministerstva průmyslu a obchodu, které se chystalo akumulaci zakotvit až do zbrusu nového energetického zákona, což by trvalo ještě několik dalších let.