Slovenské Tesle se investice do fotovoltaiky vrátí za sedm let. Bez dotace, zato s baterií. Bez státní podpory se staví i v Praze

30.6.2020, 07:00

Atlantis Management postaví na Slovensku komerční střešní fotovoltaickou elektrárnu o velikosti 499 kilowatt s bateriovým úložištěm 160 kWh. Elektrárna bude sloužit výrobnímu závodu Tesla Liptovský Hrádok jako zdroj elektřiny pro vlastní spotřebu, díky čemuž se investice vrátí do sedmi let. Projekt bude vybudován zcela bez dotací, což firmě ušetří dlouholeté žádosti a čekání na vyřízení. Podobný projekt bez dotací chystá Atlantis Management i v Praze.

Elektrárna vyroste na střechách výrobního areálu TESLA Liptovský Hrádok a.s. v Liptovském Hrádku na Slovensku. Atlantis Management systém navrhla tak, aby optimálně reagoval na danou spotřebu v areálu, čímž se sníží doba návratnosti o tolik, že projekt je pro investora zajímavým i bez investiční dotace. Elektřinu, která se ve výrobním areálu nespotřebuje ihned, bude uložena do průmyslové baterie o kapacitě 160 kWh. Zároveň průmyslová baterie umožní klientovi snížit náklady které platí za rezervovanou kapacitu podniku, díky tomu, že vykryje náběhové špičky technologických linek v průběhu dne. Projekt je navržený tak, aby bylo do budoucna možné kapacitu baterie ještě navýšit.

„Pro klienta zajistíme kompletní dodávku elektrárny na klíč, od projektování, inženýringu a výstavby až po připojení do distribuční sítě“, říká ředitel Atlantis Management Ing. Miroslav Calda. „Elektrárnu jsme navrhli tak, aby pomocí vlastního řídicího systému dokázala ideálně reagovat na aktuální spotřebu a aby fungovala v kombinaci s bateriovým úložištěm a a mikro-kogeneračními jednotkami, které podnik využívá pro vyhlazování své spotřební křivky“, dodává Calda. Výrobní podnik TESLA Liptovský Hrádok má roční spotřebu elektřiny 2.468 MWh při celkových nákladech okolo 140 EUR (3.800 Kč) za megawatthodinu. I proto se celková investice ve výši 366.000 EUR, tedy necelých deset milionů Kč, vrátí za sedm let.

„TESLA Liptovský Hrádok a.s. je středně velký průmyslový podnik, který si dal za cíl snížit své náklady na spotřebu elektřiny a přispět k energetické stabilitě místní přenosové sítě“, říká předseda dozorčí rady TESLA Liptovský Hrádok a.s., Ing. Dušan Lichardus. Energetické náklady jsou podle něj tvořené především spotřebou vlastních automatizovaných strojů, průmyslových robotů a dalších technologií. Když společnost nepracuje v režimu non-stop provozu, musí denně vykrývat špičkové náběhové výkony, které způsobují jak náklady na rezervovanou kapacitu, tak náběhové odběry v místní distribuční soustavě. “Vzhledem k tomu, že jsme zároveň výrobcem špičkových technologií pro obnovitelnou energetiku, jako jsou střídače či bateriová úložiště, je tento projekt ukázkou, jak dnes tyto technologie zařadit do provozu tak, aby dávaly ekologický, ale i ekonomický smysl nám i komunitě, kterou naší činností výrazně ovlivňujeme”, dodává Dušan Lichardus.

Atlantis Management pro tento projekt vybral fotovoltaické panely SUNTECH v kombinaci se střídači SolarEdge a Huawei. Solární elektrárnu pak doplní špičková průmyslová baterie BESS TESLA - KOKAM. Celý systém je z důvodů velice přísných podmínek pro přetoky elektřiny do sítě na Slovensku zasazen do lokální distribuční sítě. „Na Slovensku není povolený přetok elektřiny z výroby solární elektrárny o maximálně deset procent výkonu pro dobu nejvýš patnáct minut,“ vysvětluje Miroslav Calda z Atlantis Management. Vedle kombinace dvou typů střídačů (pro porovnání výroby mezi sebou) zvolili v Atlantis Management i kombinaci orientaci panelů. „Vedle klasické orientace na jih jsme na části střechy panely instalovali pro optimální výkon v orientaci východ/západ,“ doplňuje Calda.

V současné době připravuje Atlantis Management také instalaci solární elektrárny o velikosti 96 kWp na střechách výrobního areálu v Praze. „Firmy v Praze bohužel nemají nárok na dotace z operačního programů OP PIK či jeho nástupce OP TAK,“ vysvětluje Miroslav Calda. „Je tedy nesmírně důležité, aby projekty pro pražské firmy byly správně a optimálně navrženy a tím pomohly zkrátit dobu návratnosti“, doplňuje. „Klíčovým argumentem pro pořízení solární elektrárny je však také ochrana proti stoupajícím cenám elektřiny. U fotovoltaiky předem víte, kolik Vás elektřina bude v příštích letech stát a získáte částečnou energetickou nezávislost,“ říká Calda.

Detailní informace o projektu:

Klient:     TESLA Enerco s.r.o.
Dodavatel: Atlantis Management s.r.o.
Výkon fotovoltaické elektrárny: 499 kWp
Kapacita baterie:     160 kWh, do budoucna se rozšíří
Výkon kogenerační jednotky: 1x 15 kW a 1 x 20 kW
FV panely:  SUNTECH 330 wP
FV střídače: Huawei / Solaredge
 

O společnosti Atlantis Management

Atlantis Management se specializuje na komplexní řízení a realizaci projektů v sektoru energetiky a projektové řízení staveb. Klade přitom důraz na ekonomicko-technickou optimalizaci projektů s cílem maximalizovat efekt pro zákazníka. V oblasti energetiky zajišťuje Atlantis Management komplexní řízení a realizaci projektů: od přípravy, inženýringu, po realizaci, zprovoznění a následný servis. Společnost se zabývá rovněž developmentem pozemních fotovoltaických instalací a bateriových systémů. Atlantis Management se opírá o zkušenosti svého týmu s developmentem větrného parku, s projektovým řízením a realizací velkoplošných střešních a pozemních fotovoltaických instalací, horkovodů a parovodů, technologie zauhlování pro teplárnu, s řízením provozu a zajištěním servisu pro více než 150 MWp fotovoltaických instalací v Evropě.