Zatmění: sluneční elektrárny síť neohrozily, senzace se nekonala

23.3.2015, 08:55

Páteční částečné zatmění slunce neovlivnilo spolehlivost energetické sítě, uvedla společnost ČEPS, správce české přenosové soustavy. Nepotvrdily se tak poplašné mediální spekulace o možném blackoutu v souvislosti dočasným výpadkem výroby ve slunečních elektrárnách.

„Kvalita dispečerského řízení v celé kontinentální Evropě byla snad ještě lepší, než při standardních podmínkách,“ prohlásil předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský. Podle jeho vyjádření byl zásadní okamžik návratu výkonu fotovoltaických elektráren při skončení zatmění. Společnost ČEPS evidovala během jevu pokles z 1260 MW na 500 MW a následně pak návrat na zhruba 1580 MW. Rozdíly ve výrobě tak bez problémů zvládly pokrýt náhradní zdroje a přečerpávací elektrárny. „Vystačili jsme s regulačními výkony, které jsme měli k dispozici. Pouze jsme výjimečně aktivovali ručně dodatečné výkony,“ dodal člen představenstva ČEPS, a.s. Miroslav Vrba.

Na částečný výpadek výroby v důsledku zatmění se předem připravili také obchodníci s elektřinou. „Obchodníci na dobu zatmění nakoupili pro jistotu více elektřiny, aby měli mezi desátou a dvanáctou hodinou přebytek,“ říká Jan Škampa ze společnosti Nano Energies obchodující se zelenou elektřinou.

Provozovatelé českých slunečních elektráren přišli v souvislosti s pátečním astronomickým jevem podle odhadů zhruba o 14 milionů korun, když jejich FVE vyprodukovaly přibližně o jeden gigawatt elektřiny méně, než kolik by činila jinak výroba za stejného počasí bez zatmění. O srovnatelnou částku bude také nižší vyplacená podpora slunečním elektrárnám.