Ministerstvo průmyslu tlačí na snížení podpory

19.11.2019, 09:45

Česká televize se minulý týden ve svém hlavním publicistickém pořadu podrobně věnovala tématu kontrol překompenzace.

V debatě (záznam zde) se střetli náměstek ministra průmyslu René Neděla a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Plán ministerstva zůstává neměnný: když prvotní sektorové šetření odhalí překompenzaci, umožní stát provozovatelům vzdát se části podpory, a pokud tak příjemci podpory dobrovolně neučiní, přijde na řadu individuální kontrola jednotlivých elektráren a snížení podpory pro konkrétní elektrárnu. Zarážející je, že ministerstvo dopředu odhaduje, jaký bude výsledek kontrol a sám ministr Havlíček plánuje, že na jejich základě ušetří státní kase 5 miliard korun. Martin Sedlák samozřejmě náměstkovi Nedělovi oponoval a upozornil na možné důsledky kontrol překompenzace, ať už jde o rizika dalších arbitráží či ochromení zájmu investorů o tuto progresivní technologii.

Hlavní body a stanoviska jednotlivých aktérů jsou shrnuty i v článku na webu ČT24.