Semináře CZEPHO: legislativa, optimalizace FVE, účtování recyklačních příspěvků

20.3.2015, 08:14

Další ze série oblíbených informačních seminářů CZEPHO se uskutečnily 17. března v Praze a o dva dny později v Brně. Hlavními tématy tentokrát byly kontrolní činnost SEI, monitoring a optimalizace výkonu FVE, ale také příprava nové legislativy dotýkající se solárního sektoru, práva a povinnosti odpovědných zástupců společností provozujících sluneční elektrárny, či účtování recyklačních poplatků.

S průběhem projednávání aktuální legislativy zejména novely energetického zákona a s aktivitami asociace v tomto směru seznámili účastníky obou seminářů výkonná ředitelka CZEHO Veronika Knoblochová a člen představenstva Dušan Horčička.

Martin Smolka (CZEPHO) následně podrobně rozebral otázku práv a povinností odpovědných zástupců provozovatele FVE. Veronika Knoblochová potom na názorných příkladech vysvětlila problematiku účtování recyklačních poplatků zejména ve vztahu k účetnictví provozovatele.

Další blok zahájil Radek Skála ze společnosti Sunlux, který se věnoval monitoringu a optimalizaci provozu FVE. Velký zájem vzbudilo také vystoupení Aleše Řiháčka (společnost Eicero) jehož předmětem bylo řešení problému P.I.D (Potential Induced Degradation). Tomuto tématu bude proto věnován samostatný seminář, který se uskuteční 13. dubna.

Program obou seminářů uzavřela vystoupení zástupců Státní energetické inspekce věnovaná pravomocím tohoto kontrolního úřadu a jeho současným aktivitám. Během otevřené diskuze s účastníky zástupci SEI potvrdili, že navzdory některým "mediálním legendám" dosud nezaznamenali žádný pokus o podvod při výrobě elektřiny v FVE, jako jsou tradovaná připojení na generátory, nebo svícení na panely. Podle informací SEI se ročně dotknou její kontroly zhruba jednoho procenta v ČR instalovaných slunečních elektráren.

Prezentace ze seminářů najdete jako obvykle v členské sekci našich stránek.