BIPV - technologie, která otevírá fotovoltaice nové možnosti (2)

21.10.2019, 18:45

Fotovoltaické panely na střechách budov, to je funkční a levné řešení výroby vlastní elektřiny. Ale dnešní technologie umožňují daleko víc. Solární moduly mohou být integrální součástí stavebních prvků – střešních tašek, opláštění budov nebo stínících prvků. Obecně toto řešení nazýváme Building Integrated Photovoltaics (BIPV), tedy fotovoltaika integrovaná do stavební konstrukce.

Autor: Jan Krčmář

V první části článku publikovaného před týdnem jsme se podívali na různé technologie a představili jejich výhody i nevýhody, mezi něž patří především vyšší cena za instalovaný kW. Přesto ale odhadujeme, že BIPV si v nejbližších letech najde širší uplatnění. Architekti a projektanti totiž budou muset navrhovat budovy s velmi nízkou spotřebou energie a cestou ke splnění náročných požadavků evropských směrnic je právě vlastní výroba elektřiny a chytré řešní izolace budov. Dnešní část článku se bude věnovat konkrétním příkladům využití této technologie u nás i ve světě.

Nejznámější projekt z oblasti BIPV v České republice je brněnská výšková budova AZ Tower, která využívá elektřinu z fotovoltaických panelů instalovaných na výtahové věži, která má celkovou plochu sedm set metrů čtverečních. Budova byla postavena v letech 2011-2013, za aktuálními příklady BIPV je už nutné se vydat za hranice.

Twin City Tower, Bratislava: Při výstavbě mrakodrapu byly použity amorfní panely Onyx Solar v různých rozměrech o velikosti až 4 m2. Celkem bylo do fasády integrováno 192 kusů panelů, které oddělují jednotlivá okna, plní ale ve fasádě i designovou funkci. Návratnost projektu je podle Onyx Solar maximálně osm let při IRR 13 %.

Twin City Tower, Bratislava. Zdroj: Onyx Solar

Treurenberg Building, Belgie: Tato budova byla první kancelářskou budovu v kategorii Net-Zero Energy Building (NZEB) v hlavním městě Belgie. Jedná se o novostavbu s devíti patry a 9.800 m2 kancelářských ploch pro 750 osob. Budova je vybavena jak FV panely na střeše, tak technologií BIPV o celkovém výkonu 122 kWp na celkové ploše 667 m2. Solární panely vyrábějí dostatek elektřiny pro budovu a její nájemníky.

Treurenberg Building, Brusel. Zdroj: Assar Architects

Kollektivhuset Stacken, Švédsko: Budova ve švédském Göteborgu s 35 byty byla postavena v 70. letech minulého století. V letech 2016-2017 došlo k rekonstrukci fasády včetně instalace solárních panelů na střeše a panelů BIPV na fasádě. Stávající betonová fasáda byla externě izolovaná pomocí tenkovrstvých amorfních solárních panelů. Budova dnes slouží jako příklad pro úspěšný BIPV retrofitting na stávajících objektech.

Kolektivhuset Stacken. Zdroj: www.stacken.org

Solsmaragden, Norsko: Budova, která se v překladu jmenuje “sluneční smaragd”, se nachází v městě Drammen. Sedmipatrová kancelářská budova poskytuje místo pro 450 lidí a je vybavena BIPV systémem na východní, jižní a západní fasádě, o celkovém výkonu 115 kW. Návratnost technologie se pohybuje okolo 11 let.

Solsmaragden, Norsko. Zdroj: www.tu.no

Copenhagen International School, Dánsko: Tato škola se nachází v přístavu hlavního města Dánska. Fasádu budovy tvoří 6000 m2 zelených FV panelů, které byly architektem navržené v odlišných pozicích. Úhel, ve kterém světlo na panely padá, je tedy u každého panelu odlišný a každý modul září v jiném odstínu zelené, což budově dodává zajímavý vzhled. Budova odpovídá standardům energetické náročnosti budov (ENB) 2020. Tepelná izolace, kterou fasáda z panelů poskytuje, je vysoce efektivní. Celkový výkon BIPV v budově je 700 kWp.

Copenhagen International School. Foto: C.F. Møller Architects, photo by Adam Mørk