Kontrola prvních projektů obnovitelných zdrojů potvrdila, že nepobírají nadměrnou podporu

1.10.2019, 15:07

Ministerstvo průmyslu a obchodu včera publikovalo předběžné výsledky šetření přiměřenosti podpory obnovitelných zdrojů z let 2006 až 2008. Výsledek analýzy ekonomiky prvních výroben podporovaných zdrojů, které vznikly díky zákonu na podporu obnovitelných zdrojů potvrzuje, že nepobírají nepřiměřenou podporu.

Solární asociace vítá transparentní přístup Ministerstva průmyslu a obchodu a věří, že publikace výsledků přispěje k realistickém pohledu na podporu obnovitelných zdrojů.

"Opakovaně se můžeme setkávat s názorem, že jsou obnovitelné zdroje v Česku podporovány nepřiměřeně. Výsledek šetření ministerstva průmyslu jasně ukazuje, že projekty z let 2006 a 2008 pobírají podporu v souladu se zákonem nastavenými podmínkami. Očekáváme, že podobný výsledek budou mít i mladší projekty. Fotovoltaické elektrárny z let 2009 a 2010 zatížila solární daň a sama Evropská komise ve výsledném stanovisku v rámci notifikačního procesu uvedla, že solární odvod případnou nepřiměřenou podporu odčerpal," říká ke zveřejnění výsledků Veronika Šilhová, výkonná ředitelka Solární asociace.

"Věříme, že transparentní zveřejnění sic zatím předběžných výsledků kontrol překompenzace přispěje k realistickému pohledu na podporu obnovitelných zdrojů. Podpora byla nastavena podle zákona a obraz baronů profitujících na příjmech za vyrobenou čistou elektřinu neodpovídá skutečným podmínkám v sektoru obnovitelných zdrojů. Například ekonomiku solárních elektráren ovlivnila nejen solární daň, ale také zrušení daňových prázdnin nebo recyklační poplatky. To jsou vše opatření, která přibyla až po investici a prodloužila dobu návratnosti," dodává Jan Krčmář, předseda Solární asociace.

Při předběžném vyhodnocení sektorového šetření nebylo u uvedených zdrojů zjištěno riziko nepřiměřené provozní podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Tisková zpráva k výsledkům sektorového šetření na webu MPO