Novinky z letošního InterSolaru

23.6.2019, 17:59

Mnichovské výstaviště patřilo tradičně od 17. do 19. května fotovoltaice. Veletrh InterSolar je spolu s dalšími akcemi věnovanými akumulaci, elektromobilitě a napájecí infrastruktuře součástí veletrhu The smarter E Europe.

autor: Martin Bříza, projektant SUNFIN Praha s.r.o.

 

 

Loňskou novinku – panely o výkonu 400 Wp – nabízelo již více výrobců, kvůli vyšší ceně na 1 Wp se však uplatní stále spíše u atypických realizací. Zjevným trendem je integrace panelů do střešních krytin a fasád. Italská firma Invent představila pohledové FV panely, na kterých můžou být vyobrazeny různé motivy.

Chytrým řešením je i umístění FV technologie na žaluzie: ty zajistí během slunečného dne nejen příjemné zastínění, ale vyrábějí zároveň elektřinu. Lamely se dokonce dokáží během dne otáčet tak, aby zachytily maximum dopadající sluneční energie. Výrobce SolarGaps je schopen dodat žaluzie na míru.

Společnost eArche se zase zaměřila na samotnou konstrukci panelů - díky flexibilním polymerům jsou její ohebné panely velmi lehké (5 kg), tenké (2 mm), a přitom nabízejí stejnou odolnost vůči povětrnostním vlivům a výkon jako panely ze standardních krystalických článků.

Ze sektoru měničů je nutno zmínit společnost Fronius, která v Mnichově představila novou generaci hybridních měničů GEN24 Plus. Měniče jsou jak v jednofázové (Primo GEN24 Plus – od 3kW do 6kW), tak v třífázové verzi (Symo GEN24 –od 6kW do 10kW).  Dále Fronius přestavil decentrální síťové měniče s chytrým designem Tauro ve výkonové řadě 50 kW a 100 kW.

Německá společnost RCT Power má ve svém portfoliu třífázové hybridní měniče pro residenční aplikace o velikosti 4 kW, 5 kW, 6 kW. V Mnichově představila i 10 kW hybridní měnič. Tyto měniče dokáží pracovat  paralelně, takže s nimi již lze počítat i do menších komerčních aplikací vybavených akumulací. A navíc mají jednu zajímavou vlastnost pro českého zákazníka, dokáží totiž pracovat s asymetrickou zátěží a upravovat výstupní výkon dodávaný do jednotlivých fází na základě skutečného požadavku spotřeby v jednotlivých fázích.

Vítězové THE INTERSOLAR AWARD WINNERS 2019 v kategorii fotovoltaika

Jedním ze tří vítězů se stala společnost Huawei Technologies se svým „Smart PV string inverter SUN2000 15-20KTL-M0. Tento střídač umožňuje flexibilní instalaci velkých residenčních a komerčních systémů. Lehký a kompaktní produkt obsahuje komplexní softwarový balíček s integrovanou diagnostikou chyb a systémem řízení energie, který podporuje bezproblémový provoz s nebo bez systému pro akumulaci energie. Porotu zaujala kombinace mnoha užitečných špičkových funkcí integrovaných do jednoho systému. Střídač může být dokonce kombinován s optimalizátory výkonu, aby se snížily negativní dopady zastínění nebo odlišného uspořádání modulů. Další výhodou je inovativní AC konektor, který umožňuje snadnější připojení výstupu.

Dalším oceněným se stala společnost Raycatch Ltd. z Izraele se svým produktem Deep Solar, což je diagnostický nástroj pro fotovoltaické systémy nové generace, který využívá data ze stávajících monitorovacích systémů k optimalizaci výkonu systému a nahrazuje intervalovou údržbu nákladově efektivním přístupem. A žádný další hardware není vyžadován – systém spolupracuje se stávajícími monitorovacími systémy a začne filtrovat data FV systému, detekovat anomálie a mapovat selhání bez nutnosti lidského zásahu.

Třetím vítězem byla vyhlášena společnost Jinko Solar se svým Swan Bifacial modulem. Jinko Solar je jedním z největších světových výrobců fotovoltaických solárních modulů vůbec. Swan kombinuje výhody a mimořádný výnos bifaciální technologie s jednoduchostí a snadnou instalací standardních skleněných zadních „listových“ modulů.