Dny otevřených dveří slunečních elektráren zaznamenaly velký ohlas

12.6.2019, 22:00

Solární elektrárny po celé republice otevřely své brány všem zájemcům o fotovoltaickou technologii a akumulaci elektřiny během Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Akce pořádaná Solární asociací tradičně na přelomu května a června je u veřejnosti čím dál oblíbenější. Návštěvníci mohli nahlédnout nejen do tradičních solárních parků, ale i do elektráren používajících neobvyklé technologie, jako trackery či koncentrátory, podívat se, jak vypadá velkokapacitní baterie či na čem pracují vědci z ČVUT v buštěhradském Centru energeticky efektivních budov.

Seznámení s fotovoltaickou technologií se nabízelo i v Národním technickém muzeu. Workshop s názvem „Poznej energii Slunce“ byl zaměřen na nejmladší návštěvníky. Děti si mohly vyzkoušet, jak a proč funguje fotovoltaika, porovnat spotřebu žárovky s úspornými LEDkami, změřit napětí a proud pomocí stavebnice, mohly si změřit výšku Slunce a dověděly se, jak se recykluje fotovoltaický panel. Ve výtvarné dílničce si pak z opravdového recyklátu složily puzzle nebo vytvořily obraz.