Solární energie do pěti let zdvojnásobí globální instalovanou kapacitu

19.5.2019, 07:00

Světový trh se solární energií raketově roste a za pět let se dle prognóz zvojnásobí celkový instalovaný výkon solárních elektáren na neuvěřitelných 1 300 GWp. Jen letos by měly vyrůst elektrárny o výkonu 128 gigawattů. Česká republika však stojí stranou a na tomto růstu se podílet zřejmě nebude.

Odhady růstu vyplývají z nejnovějšího přehledu globálního trhu s fotovoltaikou od evropské fotovoltaické asociace Solar Power Europe (Solární asociace je členskou organizací).

Skokanem roku bude Evropa s 80% meziročním růstem (tj. 20 GW). Tahouny růstu budou podle očekávání Čína, Indie, USA nebo Japonsko. Význam globálního lídra – Číny – však bude klesat někam ke čtvrtině světového podílu výroby solární elektřiny. Do popředí se však zřejmě dostanou Austrálie, Saúdská Arábie, ale také Evropa, která po řadě složitých jednání přijala své klimatické cíle do roku 2030 a formuje svou bezemisní vizi k polovině tohoto století.

V našem regionu zůstává stále neotřesitelná pozice Německa. Zásadně však porostou trhy v Nizozemsku, Francii, Itálii nebo na Ukrajině. Jen ta má přidat skoro 6 gigawatt nového výkonu.

“České republice v tomto ohledu pomalu začíná ujíždět vlak,” varuje Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka Solární asociace. “Ekonomiky po celém světě sází na obnovitelné zdroje, které pro průmysl představují obrovské obchodní příležitosti a prostor pro inovace. Pokud nedáme českým firmám možnost podílet se na tomto celosvětovém trendu riskujeme, že budeme zbytek světa pouze dohánět, místo toho, aby české firmy byly přímo u toho,” dodává.

Jan Krčmář, předseda Solární asociace, osvětluje příčiny současného globálního růstu: “Důvodem, proč se dnes ve světě investuje více peněz do solární energie než do jiných zdrojů energie, je technologický pokrok a vysoce konkurenční prostředí, které tlačí ceny dolů. K tržní soutěži přispívají také aukce nových kapacit. Jde o ideální nástroj, který podporuje investice do solární energie u firem, ale také realizace komunitních nebo obecních projektů solárních elektráren."