Robotické čištění panelů

26.4.2019, 15:00

Nová automatizovaná technologie čištění fotovoltaických modulů přináší slibné výsledky.

Sofistikovaného robota od vývojářů z Lucemburska představeného loni na veletrhu Intersolar v Mnichově pořídila společnost nanosun s.r.o. a začala jej hned na podzim  testovat u zákazníků v rámci projektu Nanocleansolar. Čištění probíhá pomocí kartáčů různé jemnosti a délky vlasu zajišťujících vhodnou aplikaci podle druhu znečištění. Automatizovaná technologie dokáže vyčistit 5 000 m2 denně, a je tedy dvakrát rychlejší než ruční čištění. Výhodnější je i z hlediska úspory vody a elektřiny.

Čtveřice týmů nanosunu letos začala sezónu až na Sicílii, kde byl robot nasazen na sklenících, pokračovala přes Rakousko a Německo na Slovensko a do Česka. Kromě robota nanocleansolar1 mají týmy k dispozici i ruční vysokorychlostní rotační kartáče značky Cleantecs Sola-tecs. Robota bude nanosun ve dnech 14. - 18. 5. 2019 předvádět na veletrhu INTERSOLAR v Mnichově.

Plánovaná studie v českých podmínkách

Společnost nanosun má za sebou úspěšnou studii o efektivitě čištění pozemních FVE ve spolupráci s německými partnery. Za použití čistícího robota a v českých podmínkách proběhne začátkem května podobná studie. Vyhodnocení účinnosti čištění bude provedeno ve spolupráci se společností PHOTON ENERGY OPERATIONS CZ s.r.o., za využití moderního softwaru PECOM, vyvinutého Photon Energy pro účely monitorování a řízení FVE. Čištění se bude provádět  při použití demineralizované vody získané reverzní osmózou bez chemických prostředků. Studie má za cíl prokázat účinnost čištění povrchu modulů pozemních FVE nečištěných od jejich instalace (cca 2010). Do studie se může přihlásit každý majitel FVE nad 1MW, na které nebyly panely od instalace čištěny (min. 7 let). 

Podrobné informace o čištění povrchu solárních elektráren získáte na následujících kontaktech:

Karel Pařenica, tel. 722 914 684 / e-mail: info@nanocleansolar.com

Božena Navrátilová, tel. 777 914 933

nanosun s.r.o. - Nanocleansolar, www.nanocleansolar.com, www.nanosun.cz