iDnes: Střešní soláry bez licence. Stát mění přístup k OZE

14.2.2015, 11:36

Pokud bude schválen návrh, který obsahuje novela energetického zákona, nebudou malé zelené elektrárny do 10 kW už potřebovat pro provoz licenci. Informuje o tom zpravodajský server iDnes.cz. Podle něj si stát slibuje od omezení byrokracie při připojování malých zdrojů tisícovku nových instalací ročně.

Podle iDnes to lze interpretovat jako první krok změny v přístupu státu k obnovitelným zdrojům po té, co se dosud snažil rozvoj zelené energie všemožně brzdit.

„Obecně budou muset mít platnou revizi, dohodu o připojení do sítě s distribuční společností a pak budou prodávat za tržní ceny. Měli by platit podle požadované kapacity nějakou stálou měsíční platbu a proti tomu dostávat peníze za dodanou energii,“ popsal pro server pro malé FVE mluvčí ERÚ Jiří Chvojka s tím, že detaily by se měly začít dolaďovat koncem března.

Podle ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka je dosažení MPO odhadované tisícovky nových instalací reálné.  „Ve chvíli, kdy se odstraní administrativní bariéra, tak by počet nových instalací mohl skočit do rozumnějších čísel,“ předpokládá Sedlák. 

Celý článek si můžete přečíst ZDE.