Evropská sluneční energetika ztrácí proti světu tempo

16.2.2015, 11:16

Zatímco světový fotovoltaický trh silně roste – první čísla ukazují na nárůst instalovaného výkonu minimálně o 40 GW, evropský trh stagnuje a ztrácí. Podle ředitele Becquerel Institute Gaëtana Massona brzdí Evropu mimo jiné nedostatečný politický rámec pro rozvoj sluneční energetiky.

Podle dosavadních údajů bylo v loňském roce v Evropě instalováno pouze 7 GW nových FVE, což představuje další pokles po dosažení dosavadního vrcholu v roce 2011. Tento vývoj nemůže být ovšem překvapením pro nikoho, kdo sleduje vývoj podpůrných programů v evropských zemích, píše Masson ve svém článku na webu Becquerel Institute a podotýká, že 7 GW je mnohem nižší číslo, než Evropa potřebuje pro dosažení svých emisních cílů.

Růst sluneční energetiky se v loňském roce omezil jen na několik málo zemí jako je Velká Británie, Francie či Nizozemsko. Naopak třeba v Německu se růst snížil na 2 GW v důsledku nižší podpory a obav ze zpoplatnění elektřiny vyrobené pro vlastní spotřebu. Razantní poklse byl zaznamenán například i v Itálii, která ještě v roce 2011 instalovala rekordních 9 GW, loni to již bylo méně než jeden gigawatt.

Podle Massona se na evropském propadu citelně podílely trhy zemí, kde byla finanční podpora nedávno zrušena – tedy v České republice, Bulharsku, Španělsku, Belgii, na Slovensku či v Řecku.

Vrcholu první vlny růstu sluneční energetiky zatím nedosáhly Polsko a Maďarsko, ostatní země EU již mají svůj „boom“ za sebou. To podle Massona znamená, že předpokladem dalšího celoevropského růstu v solárním sektoru je jeho „obrození“ právě v zemích, které již první fází vývoje trhu prošly. Podmínky, které je proto třeba splnit, jsou: nastavení odpovídajícího právního rámce pro rozvoj fotovoltaiky, její ekonomická konkurenceschopnost, ať již s podporou nebo bez ní a politická ochota umožnit fotovolatice větší podíl na energetickém mixu.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.