Občanské elektrárny ve Vídni našly své podílníky během hodiny

20.9.2018, 01:00

Lidé ve Vídni hromadně investují do solární energie. Finanční model, který je ve Vídni tak oblíbený, je zcela jiný, než ho známe u nás. Vídeňanky a Vídeňané si oblíbili takzvané “občanské elektrárny” (BürgerInnenkraftwerke), ve kterých si občané kupují malé podíly formou takzvaného “buy and lease back” modelu. Takto investované prostředky jsou v projektech zúročeny lépe než v bance. Celkem se za poslední roky takto postavilo 26 solárních elektráren o celkovém výkonu 19,3 magawattů.

Projekty realizuje společnost Wien Energie (srovnatelná s PRE v Praze). Jakmile vytipuje lokalitu pro další projekt a připraví výstavbu, zahájí možnost koupit si podíl v elektrárně. Občané si mohou koupit jednotlivé panely, které poté Wien Energie od nich pronajímá zpátky. Občanské elektrárny jsou ve Vídni tak oblíbené, že se podíly většinou rozprodají během hodiny. Každý občan si může v rámci jednoho projektu koupit podíl o nejvíce deseti panelech. Za prvních pět let do elektráren investovalo na deset tisíc lidí.

Takto financované elektrárny vznikají, jak na střechách (třeba na nové budově nádraží Wien Mitte či na Park and Ride garážích), tak na volných plochách, například v areálu tepelných elektráren, čističek odpadových vod, či jiných jinak nevyužitelných místech. Občané žijící v  bytových domech, kteří nemají možnost instalace vlastní solární elektrárny na rodinném domku, se tímto způsobem mohou podílet na růstu obnovitelné energie v Rakousku.

Ne všechny solární elektrárny přitom vyrábí elektřinu pro dodávky do sítě. Například energie, kterou vyrobí elektrárna v Mödlingu u Vídně, napájí čističku odpadových vod.

Podobný model Wien Energie nabízí i pro větrné elektrárny. Celkem tímto způsobem realizovala dvě větrné turbíny o celkovém výkonu 86 megawattů. Inovativní přístup ve Vídni našli i pro rozvoj nabíjecí infrastruktury pro e-mobilitu. Zájemci si mohou za 250 eur zakoupit balíček pěti poukázek v hodnotě 55 eur, které mohou uplatnit například na roční jízdenku v MHD či ve vybraných supermarketech. Wien Energie chce tímto modelem dosáhnout cíle, instalovat tisíc dobíjecích stanic do roku 2020. Do roku 2030 chce Wien Energie také zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů energie na 40 procent.

Foto: Wien Energie GmbH