Ústavní soud zamítl další stížnost na solární daň

21.1.2015, 11:16

Ústavní soud 20. ledna zamítl stížnost PT Energetické, která se domáhala neúspěšně justiční ochrany před likvidačním dopadem solárního odvodu. Soud ovšem v zdůvodnění verdiktu potvrdil platnost svého předchozího nálezu, že provozovatelé FVE ohrožení rdousícím efektem solární daně mají mít možnost jejího prominutí.

Společnost provozující FVE ve Zbrašíně na Lounsku se domáhala prominutí odvodu za elektřinu vyrobenou v roce 2012. Finanční úřad jí však nevyhověl, soudy včetně, na které se společnost následně obrátila, její požadavek potom odmítly s tím, že nemohou posuzovat konkrétní likvidační dopady a ty je třeba doložit již finančnímu úřadu.

Podle Ústavního soudu by ovšem orgány finanční správy každopádně měly řádně řešit žádosti o posečkání nebo prominutí daně a rozhodovat přezkoumatelným způsobem. Soud také připomněl svůj nález z roku 2012, ve kterém apeloval na zákonodárce, aby vznikla taková legislativní úprava, jež umožní zohlednění případného likvidačního dopadu na konkrétní firmy. To se dosud nestalo. (Nález ÚS najdete ZDE.)

Rdousící efekt přitom dopadá na velké množství provozovatelů. CZEPHO proto opakovaně proto žádala ministerstvo financí, aby stanovilo pravidla, podle kterých bude možné likvidační dopad solárního odvodu doložit a domoci se jeho prominutí či posečkání. To ministerstvo odmítlo s tím, že vytvoření takových pravidel je nerealizovatelné a postižené firmy mohou například zkusit požádat o odložení platby DPH. (Více o komunikaci s MFse dočtete ZDE. Stanovisko ministerstva najdete v členské sekci.)

Podle CZEPHO se opět ukazuje, že provozovatelé slunečních elektráren, kterým dopady solární daně způsobují existenční problémy, nemají navzdory nálezu Ústavního soudu praktickou možnost, jak se proti těmto dopadům bránit. „Je to na mrtvém bodě, v podstatě se čeká na to, až první elektrárna doopravdy zkrachuje,“ řekla právní zástupkyně PT Energetické Sandra Podskalská. (Své stanovisko prezentovala CZEPHO například také ve zpravodajství České televize - ZDE.)

Lze tedy očekávat, že individuálních soudních procesů v této věci bude přibývat. CZEPHO v každém případě postup jednotlivých provozovatelů podpoří a bude jejich aktivity koordinovat.