Analýza vývoje ceny silové elektřiny

10.9.2018, 11:00

Zeptali jsme se Michala Šnobra, odborníka na evropskou energetiku, jak vnímá cenu silové elektřiny v douhodobějším horizontu v Česku. Jeho stručný rozbor situace dává jednoznačnou odpověď.

Růst ceny baseloadu je založen na třech faktorech:

  1. cena uhlí u 95 USD/t
  2. volatilita USD vůči EUR
  3. cena povolenky CO2 už skoro na úrovni 21 EUR/t

Rozhodujícím kritériem je samozřejmě povolenka. Přes prsty 10 EUR/t je 7 a možná i více EUR/MWh. Vývoj uhlí je těžké predikovat, ale nějaký větší propad lze čekat pouze za předpokladu většího poklesu ropy. To dle mého není na pořadu dne. Často ropa klesá s rostoucím dolarem a opačně. V tomto směru je pak cenová úroveň v EUR neutrální.

Tedy takto rychle to hodně visí na dalším vývoji povolenky. Já osobně nepochybuji v dlouhodobějším horizontu o jejím dalším růstu. Důvody jsou jednoduché:

  1. reforma povolenkového trhu, která prošla přes evropské instituce po letech jednání a sporů na začátku 2018. (povolenek na trhu bude méně),
  2. zdá se, že velcí znečišťovatelé jako např. RWE situaci pochopili velmi briskně po schválení povolenky a začali se už nyní zajišťovat na období 2021 a dále.

Analytici oslovení Bloomberg odhadli v průměru cenu pro konec roku 2020 na úrovni 21 EUR/povolenku, optimistické odhady jdou až na na 30 EUR/povolenku. Zároveň odhady pro rok 2023 jdou až mezi 35-45 EUR/t tj. cena při která dává smysl switch z uhlí na plyn.

Suma sumárum: s těmito predikcemi to vypadá, že cena silové elektřiny může i dál růst (samozřejmě s výkyvy) a 60 EUR/MWh v delším horizontu nemusí být nereálná ani nepřekonatelná úroveň.