Rok 2017: solární energetika opět trhala rekordy

4.9.2018, 11:19

Evropská asociace SolarPower Europe zveřejnila tradiční ročenku, jejíž část věnující se údajům za minulý rok potvrdila prvenství fotovoltaiky v mnoha kategoriích.

Meziroční růst solárních instalací činí 30%; jde o nejrychleji rostoucí sektor energetiky. Konkrétně bylo celosvětově instalováno téměř 100 GW nových solárních zdrojů, což je třikrát víc než plynových a uhelných elektráren a devětkrát více než kolik tvoří výkon nových jaderných bloků. Fotovoltaika téměř dvakrát předběhla i větrnou energii.

Evropa zastavila pokles z předchozích let a vybudovala v souhrnu 9,2 GW. Může za to vděčit Turecku (2,6 GW), země Evropské unie ještě stále pociťují "britský solární exit" a v minulém roce stagnovaly. Celosvětový podíl OZE na výrobě elektřiny vzrostl z 11 na 12,1 %. Již tradičně je na špici Čína, která ke globálnímu růstu solární energetiky přispěla více než polovinou (53 GW).

Loňské statistiky i predikci vývoje solárního odvětví pro následující pětileté období naleznete v publikaci Global Market Outlook 2018 - 2022.