Zrušení dovozních cel zlevní fotovoltaiku

29.8.2018, 10:43

V září tohoto roku pravděpodobně skončí platnost minimálních dovozních cen solárních panelů importovaných do Evropské unie. Opatření si vynutili evropští výrobci, kteří se tak snažili ochránit svou konkurenceschopnost.

Naopak o zrušení opatření, které bránilo zcela volnému obchodu s těmito komponenty, usilovala evropská organizace SolarPower Europe, jíž je Solární asociace členem. Ačkoliv samotné solární panely tvoří jen zhruba třetinu koncové hodnoty běžné střešní solární elektrárny, povede i tak odstranění obchodních bariér ke snížení ceny fotovoltaických instalací.

Navíc čínská politická rozhodnutí z poslední doby poněkud utlumily zájem o budování dalších elektráren na tamějším trhu, na což ještě výrobci panelů nezareagovali, a tak se potýkají s problémy s odbytem. A to je další faktor, který může vést ke zlevnění panelů a posílení exportů do Evropy.

Minimální dovozní ceny zavedla v roce 2013 Evropská unie na ochranu evropských výrobců fotovoltaických panelů a od září 2017 je čtvrtletně snižovala. Pokud čínský dovozce exportoval panely za nižší cenu, mohly být na solární panely uvaleny cla. Současně by byla cla uplatněna, pokud by import panelů do EU překročil hranici 7 GW ročně. Proti ukončení ochrany producentů působících v EU však podali žalobu evropští výrobci solárních panelů.