Slovenská vláda opět udeřila na sluneční energetiku

19.1.2015, 13:15

Téměř 1200 výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů na Slovensku hrozí, že jim stát zastaví zákonem přiznanou podporu. Tyto firmy totiž nezaznamenaly loni nově schválenou povinnost ohlásit, že hodlají v podnikání pokračovat i v roce letošním. Podle Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu (SAPI) jde ze strany vlády o účelový tah. Informuje o tom deník E15.

„V současnosti se na nás obrátily stovky takto postižených výrobců z celého Slovenska. Mnozí z nich jsou značně vystresovaní, protože mají na své výrobny elektřiny úvěry. Za tyto úvěry často ručí rodinnými domy, firmami a podobně,“ řekl E15 k této problematice šéf SAPI Pavel Šimon.

Slovenský Úřad pro regulaci síťových odvětví podle informací deníku přitom nehodlá nesplnění povinnosti písemného hlášení zájmu vyrábět elektřinu ze zelených zdrojů tolerovat. Dosud přitom například provozovatelům slunečních elektráren postačovala platná registrace. Zástupci SAPI jsou přesvědčeni, že „nenápadně schválený“ předpis má za cíl snížit počet firem pobírajících podporu a pomoci tak vládě Roberta Fica před letošními parlamentními volbami snížit odběratelům cenu elektřiny.

Mluvčí regulačního úřadu Miroslav Lupták již potvrdil, že kvůli nedodržení nového pravidla nedosáhne na výplatu podpory zhruba 1200 subjektů. Pro velkou část z nich by to znamenalo prakticky okamžitý krach.