USA uvalí dovozní cla na solární panely

31.1.2018, 11:48

Prezident Donald Trump minulé pondělí ohlásil, že fotovoltaické panely budou podléhat až 30% clu. Je to doposud největší rána, kterou udělil ve svém působení sektoru obnovitelných zdrojů.

Solární byznys má v Americe hodnotu 28 miliard dolarů a zaměstnává přes čtvrt milionu lidí. Z 80% závisí na dodávkách komponent ze zahraničí. A právě ty nejdůležitější - panely - budou nově podléhat dovoznímu clu. Prvních 2,5 GW importovaných panelů se mu ještě vyhne, další už ale budou podléhat sazbě 30% platné jeden rok. Cla budou v čtyřletém období postupně klesat až na 15%. Argumentem pro zavedení cel je samozřejmě ochrana domácích producentů solárních článků.

Trumpův krok je v souladu s jeho doktrínou tvrdého přístupu k Číně. Dalšími výrobky podléhajícími dovozním poplatkům budou například pračky, spotřební elektronika nebo ocel.

Americký prezident má sice široké pravomoci, které mu umožňují rozhodovat o velikosti, rozsahu a trvání takových protekcionistických opatření, Čína či Jižní Korea, které jsou jeho rozhodnutím nejvíce zasaženy, se ale mohou odvolat ke Světové obchodní organizaci.