Zatmění Slunce v USA: Blackout se nekonal

23.8.2017, 09:57

Zatmění Slunce, které 21. srpna vzrušeně sledovaly snad celé Spojené státy, mělo velký dopad na výrobu elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách. Prověrka stability sítě, kterou postihl očekávaný výpadek jednoho z velkých zdrojů, dopadla na výbornou.

Poslední celkové zatmění Slunce se v USA odehrálo v roce 1979. Tehdy byla Amerika uprostřed energetické krize a ceny ropy raketově rostly. Prezident Jimmy Carter apeloval na větší energetickou nezávislost a rozvoj alternativních zdrojů energie. Při letošním zatmění už tvořila fotovoltaika nezanedbatelnou součást amerického energetického mixu a někteří experti varovali před problémy, které tento vesmírný úkaz přinese. Operátoři sítě ale byli dobře připraveni a k žádným problémům nedošlo.

Solární zdroje ztratily během dvouapůlhodinového zatmění polovinu výkonu, přičemž pokles a následovný nárůst výkonu byly třikrát rychlejší než při běžném kolísání v důsledku meteorologických změn. Největší zkouškou pak prošel nejlidnatější stát Unie, čtyřicetimilionová Kalifornie, která v minulém roce vyrobila 10% spotřebované energie ze Slunce. Nad Kalifornií nebylo zatmění úplné a dosahovalo pouze úrovně od 56% do 76%, ale i tak přišla místní síť o 5 GW z celkových zhruba 18 GW kapacity. Ale ani zde nebyly zaznamenány žádné výpadky.

Poptávka po elektřině byla v době zatmění vybalancována dodávkami z plynových zdrojů a hydroelektráren. Kalifornský nezávislý systémový operátor (CAISO) byl díky pečlivému plánování na událost dobře připraven a jak zmiňuje jeho viceprezident Eric Schmitt, jsou výsledky dobrým příslibem pro další intergraci velkého objemu výroby z obnovitelných zdrojů energie.