9.5.2017, 14:38

Vítěz Obnovitelného desetiletí v kategorii Cena čtenářů Deníku.

    V roce 2016 vyrostl na čtyřech střechách bytových domů v pražském Hloubětíně systém o sto kusech solárních kolektorů. Slunce v kolektorech ohřívá vodu pro 166 bytů, v letních a slunných dnech pokryje veškerou spotřebu teplé vody jejich obyvatel. V červenci navíc solární systém zajistil ohřev teplé vody v době týdenní odstávky dodávek tepla z teplárny, čímž se obyvatelé bytů vyhnuli nepříjemnostem s ohříváním vody v hrncích.

    V roce 2016 zrealizovala společnost Propuls Solar velkoplošný solární systém pro předehřev teplé vody pro bytový dům Slévačská 905 v Praze Hloubětíně. České solární kolektory Suntime 2.1 v počtu 100 ks jsou nainstalovány na 4 střechách bytového domu, který má 166 bytových jednotek a je napojen na rozvody dálkového tepla společnosti Pražská Teplárenská. Po dohodě s touto společností byl naprojektován předehřev teplé vody pomocí solárního tepla před stávajícím deskovým výměníkem teplárenské.

   Solární kolektory jsou na střechách nainstalovány na ocelové konstrukci s balastní betonovou zátěží. Část solárních kolektorů je nainstalována na fasádě domu. Energie je předávána přes výměníkovou stanici do akumulačního zásobníku o objemu 8 714 litrů. Z tohoto zásobníku je energie dále předávána přes další výměníkovou stanici do studené vody. Solární systém je řízen pomocí originálního řídicího systému Energy Face, který se stará o řízení a sledování celého systému přes internetové připojení. Samozřejmostí jsou frekvenční měniče pro ovládání otáček oběhových čerpadel tak, aby byla solární energie využita v maximální míře. Předpokládaný solární zisk je 116 000 kWh/rok.

   Půlroční provoz prokazuje předpokládané solární zisky a úsporu tepelné energie. Za necelých šest měsíců solární systém spotřeboval pro vlastní provoz 804 kWh elektrické energie a do studené vody dodal 66 640 kWh tepelné energie. Poměr využité solární energie a spotřebované elektrické energie je tedy 83. Dle informací předsedy bytového družstva solární systém v červenci zajistil přípravu teplé vody pro celý dům v době týdenní odstávky dodávek tepla z teplárenské. Solární systém tak v letních měsících v případě slunných dnů zajišťuje energetickou soběstačnost přípravy teplé vody.